duminică, 30 septembrie 2012

Obiectivele comunicarii

Obiectivele comunicarii

Comunicarea se face pentru a trasmite celorlalti mesaje , indemnuri , ,invataturi, interdictii, sentimente, stari de spirit.
Comunicarea se realizeaza atat in domeniul profesional cat si in domeniul privat. Comunicarea profesionala trebuie sa respecte regulile caracteristice respectivei profesii sau loc de munca.

Obiectivele comunicarii sunt:
1.Receptarea corecta a mesajului;
2.Intelegerea corecta a mesajului;
3.Acceptarea mesajului;
4.Obtinerea unei reactii din partea celui sau celor care au primit mesajul.

Comunicarea se realizeaza la mai multe niveluri:

1.Comunicarea intrapersonala este aceea in care emitatorul si receptorul este aceeasi persoana.De exemplu , atunci cand ne facem in minte un plan sun bilant al actiunilor noastre.
2.Comunicarea interpersonala se realizeaza intre doi participanti care trasmit si receptioneaza mesaje alternativ.
3.Comunicarea de grup se realizeaza cand numarul de participanti este mai mare de doi. 4.Comunicarea publica se realizeaza cand avem un emitator unic si o multime de receptori (la un miting, spectacol, etc).
5.Comunicarea de masa presupune producerea si difuzarea de mesaje scrise,vorbite sau audio-vizuale prin intermediul unor instrumente specifice (carti,ziare , emisiuni radio , emisiuni TV) catre un public variat si numeros.

luni, 24 septembrie 2012

Elementele Comunicarii

1)Emitatorul
2)Receptorul
3)Mesajul
4)Mediul de comunicare

Emitatorul este persoana care formuleaza(voit sau nu) si transmite un mesaj. Receptorul reprezinta persoana sau persoanele care primesc mesajul transmis de emitator Mesajul reprezinta continutul informational care este transmis de regula voit,de regula de catre emitator,receptor. Mediul de comunicare reprezinta suportul prin care se transmite mesajul de la emitator la receptor(sunete,hartia,conexiuni pe internet). In calea procesului de comunicare pot sa apara elemente care perturba intelegerea sau transmiterea mesajului. Aceste elemente sunt bariere in calea comunicarii si pot fi cauzate de emitator,receptor sau factori externi acestora. Forma cea mai intalnita a comunicarii este,contrar a cea ce am crede la prima vedere,comunicarea non-verbala. Un copil care inca nu stie sa vorbeasca,comunica prin miscare,mimica fetei,prin plans.Chiar daca ”ne tinem gura” si incercam sa nu spunem anumite lucruri, noi transmitem permanent informatii prin expresia fetei, prin pozitia corpului,prin gesturile facute,etc. Cunoasterea modalitatii in care putem sa transmitem eficient mesaje, sa ne facem sa intelegem cat mai corect mesajele primite fac obiectul obiectului de studiu comunicare.

joi, 20 septembrie 2012

A inceput scoala

Au trecut patru zile de la inceperea scolii. La prima vedere, rezultatele la examenele de Bacalaureat din ultimii doi ani nu i-au speriat prea rau pe elevii de liceu. In continuare interesul fata de carte este batut prin KO de alte preocupari ale liceenilor, mai ales pentru cei din clasele terminale. Ce ar trebui facut pentru a schimba aceasta abordare nefericita a vietii a tinerilor de azi ?

vineri, 14 septembrie 2012

BAC National in 2013

Bacalaureatul National 2013 este reglementat prin ordinul emis pe 31 august 2012 si pe care il regasiti  pe pagina Pentru Profesori .
Ministrul educatiei a declarat  ca BAC-ul profesional va fi adoptat prin ordonanta de urgenta, daca votul inn senat va intarzia.
Sursa: http://www.gandul.info/news/ministrul-educatiei-ecaterina-andronescu-bac-ul-profesional-va-fi-adoptat-prin-ordonanta-de-urgenta-daca-votul-din-senat-va-intarzia-10068499
Stiti ca joaca este buna la orice varsta ?  Va convingeti din clipul urmator .


luni, 10 septembrie 2012

Ce inseamba Bacalaureatul International

Pe scurt, sase examene scrise din sase arii curiculare. 
Primul examen va fi cel de limba si literatura romana sau de limba si literatura materna pentru elevii straini, iar cel de-al doilea examen va fi cel de limba engleza. Urmeaza proba ce acopera aria curiculara individuals and societies (omul si societatea), care include materii precum: business si management, economie, geografie, istorie, istorie islamica, tehnologia informatiei in societatea globala, filosofie, psihologie, antropologie sociala si culturala. Cel de-al patrulea examen cuprinde grupa stiinte experimentale, elevii trebuind sa aleaga una dintre materiile: biologie, chimie, design technology, sisteme de mediu si fizica, iar cel de-al cincilea examen cuprinde grupa matematica si informatica. Ultima proba - artele - verifica nivelul cunostintelor despre unul dintre domeniile: muzica, arte teatrale si arte vizuale.
Pentru a putea participa la bacalaureatul international , la sfarsitul clasei a X a elevii trebuie sa opteze pentru programul de studii Diploma Programme.  Diploma Programme este un program in limba engleza si are o durata de doi ani. Pe parcursul programului, elevii vor fi evaluati permanent si vor trebui sa scrie un eseu extins (extended essay) de 4.000 de cuvinte pe orice tema, un eseu de 1.200 de cuvinte care sa trateze teoria cunoasterii si un jurnal de activitati realizate in slujba comunitatii. La sfarsitul perioadei de studiu, cursantii vor prezenta eseurile impreuna cu jurnalul de activitati 




Sursa articol :  http://sa-schimbam-invatamantul.blogspot.ro/2008/03/programele-de-bacalaureat-international.html


vineri, 7 septembrie 2012

Amintiri din Polonia

Ultimele zile sunt agitate in lumea educatorilor datorita discutiei asupra introducerii unui nou tip de bacalaureat, si anume Bacalaureatul Profesional.
Nu imi propun acum sa vin cu opinii asupra acestuia, a avantajelor sau dezavantajelor cale le-ar aduce.
Acum  vin decat cu o amintire din luna Mai, cand am fost in Polonia in cadrul unui proiect Comenius impreuna cu mai multi elevi si profesori.
Liceul polonez gazda, un liceu privat de elita, asigura finalizarea studiilor prin doua tipuri de bacalaureat: bacalaureatul national si bacalaureatul international.
Elevii liceeni ai acestuia trebuie sa plateasca o taxa lunara de studii, de 200 sau 500 de euro, in functie de forma de finalizare dorita.
Si acolo se invata multa carte, am vazut carti de matematica groase ca niste dictionare, dar in clasa invatau 16 elevi, iar limbile straine se faceau pe grupe de 4-6 elevi.


miercuri, 5 septembrie 2012

Bacalaureatul profesional

Astazi s-a aprobat de catre senat introducerea ca forma de finalizare a liceului a Bacalaureatului Profesional, alaturi de Bacalaureatul National..
Bacalaureatul National asigura, ca si pana acum, accesul in institutiile de invatamant superior.
Bacalaureatul Profesional este menit sa ”inchida gura” angajatorilor care tineau in sah persoanele cate au terminat liceul dar nu au obtinut diploma de BAC. Este bine ca angajatorii care NU au nevoie de oameni cu pregatire superioara sa nu  solicite o diploma de Bacalaureat National. Aceasta diploma, traditional, este poarta de intrare spre invatamantul superior.
Concret, Bac-ul profesional va include:
  • competentele lingvistice si digitale
  • atestatul profesional ( proiect si proba practica)
  • examen scris la educatie antreprenoriala.
In plus, absolventii care au obtinut BAC-ul Profesional pot sustine ulterior probele scrise de BAC National, putand sa urmeze invatamantul superior daca obtin notele necesare .

luni, 3 septembrie 2012

STRUCTURA ANULUI ŞCOLAR 2012 - 2013

STRUCTURA ANULUI ŞCOLAR 2012 - 2013:

Semestrul I
Cursuri - luni, 17 septembrie 2012 - vineri, 21 decembrie 2012.
În perioada 29 octombrie - 4 noiembrie 2012, clasele din învăţământul primar şi grupele din învăţământul preşcolar sunt în vacanţă.
Vacanţa de iarnă - sâmbătă, 22 decembrie 2012 - duminică, 13 ianuarie 2013

Semestrul al II-lea
Cursuri - luni, 14 ianuarie 2013 - vineri, 5 aprilie 2013
Vacanţa de primăvară - sâmbătă, 6 aprilie 2013 -duminică, 13 aprilie 2013
Cursuri - luni, 22 aprilie 2013 - vineri, 21 iunie 2013
Vacanţa de vară - sâmbătă, 22 iunie 2013 - duminică, 8 septembrie 2013

Săptămâna 1-5 aprilie 2013 din semestrul al doilea  - "Şcoala altfel".

Tezele din semestrul I se susţin până la data de 30 noiembrie 2012, iar tezele din semestrul al II-lea se susţin până la data de 25 mai 2013.

Opinii: Ce spun rezultatele de la BAC

      Anul acesta, ca si anul trecut, rezultatele la BAC au aratat adevarata pregatire a absolventilor de liceu pentru acest examen. Din analiza promovabilitatii , s-ar putea naste intrebarea :

Sunt rezultatele slabe la BAC un dezastru pentru societate ?

        Cred ca rezultatele reale generate de un sistem educational trebuie masurate prin adecvarea pregatirii absolventilor la nevoile societatii, de posibilitatea de integrare eficienta in munca, de productivitatea absolventilor la locul de munca, etc.
           Dezvoltarea societatii este adevarata masura a unui sistem educational performant, nu numarul de diplome si tipul acestora. Daca o societate se dezvolta, acest lucru se intampla prin oameni, iar oamenii respectivi prin potentialul lor demonstrat sunt rezultatul  sistemului educational.
             Bineinteles, de aici ar putea apare si problema inversa :

Se doreste un sistem educational performant ?

Astept opinii pe acest inceput de analiza a eficientei sistemului educational romanesc si a finalitatilor urmarite de la acesta.